Follow

Mag een werkgever zomaar alle personeelslockers openen en leegmaken? Lijkt me dat hier toch provacy speelt?

· · Web · 3 · 0 · 0

@toon dat zal er vermoedelijk vanaf hangen wat er in het arbeidsreglement staat.

@toon kan ergens algemeen zijn ook, bij mijn werk hebben ze voor de laptop ook gewoon: "don't expect privacy on the corporate laptop". Maar ok, veel bedrijven zijn niet zo goed in arbeidsreglementen maken. :)

@stroobl ze kunnen dat zeggen maar daarom is het nog niet wettelijk. Ook op je werklaptop heb je recht op privacy en is blanket surveillance verboden.

@toon mijn werkgever is Amerikaans en ik betwijfel dat ze mass surveillance doen, maar ik ga er altijd vanuit dat ik geen privacy heb op een laptop die niet van mij is eerlijk gezegd. Het kan altijd zijn dat men een probleem moet onderzoeken op jouw laptop en zaken ziet, dus je doet er beter geen dingen mee die niet werk gerelateerd zijn.

@stroobl @toon Een laptop is een meer complexe zaak omdat er daar ook een (cyber)-security aspect is, .. maar je hebt wel m.i. degelijk nog recht op privacy, ook op een werklaptop. Men kan bv. security-checks laten uitvoeren door automatische processen zodat het niet een persoon is die "meekijkt" op je laptop.
En als er iets verdacht gevonden wordt, dan laat je dat onderzoeken door mensen die gebonden zijn aan discretiepicht t.o.v. de rest van het bedrijf (inclusief het management)

@kristoff Tekort aan lockers, vermoeden dat er veel op slot achtergelaten zijn door mensen die ondertussen vertrokken zijn, met pensioen, etc.

@toon Voor zover ik de wetgeving begrijp moet er bij dit soort scenarios er een evenwicht zijn tussen de privacy-impact van een actie en het doel van die actie.
Indien de werkgever er alles aan gedaan heeft om alle werknemers met een lockter te contacteren zie ik weinig andere opties dan de overblijvende lockers zelf te openen.
Hoe kan die het anders oplossen?

Best dan wel laten uitvoeren door iemand van de personeelsdienst of zo die gebonden is aan discretie.

Sign in to participate in the conversation
Mastodon

My personal server